Consistente stappen naar verandering

a little progress each day adds up the big result

Wat werkt beter? Consistent en met kleine, gestage stappen werken aan jouw persoonlijke doel óf grote sprongen maken om jouw doel zo snel mogelijk te behalen?

Gecontroleerd en consistent werkt uiteindelijk altijd beter. Dit omdat je een daadwerkelijke verandering en impact maakt in je levensstijl en niet snel even iets doet om vervolgens weer terug te vallen in oude patronen.

Waarom wil iedereen dan toch zo snel mogelijk zijn doel behalen? Waarom is er overal wel een reclame te vinden voor een nieuwe “magic loop” of lifehack waardoor het allemaal opeens zo razendsnel kan?

Dit komt doordat een snelle oplossing, waarbij je niet te veel de confrontatie aan hoeft te gaan met jezelf, meestal beter klinkt dan het alternatief; dat structureel afvallen gepaard gaat met het veranderen van gedragspatronen en routines die soms al jaren een onderdeel van jouw leven zijn.

Dit is niet raar. Iedereen heeft hier wel tot een zekere hoogte last van. Het is simpelweg een beschermingsmechanisme van jouw brein om jouw lichaam en geest te beschermen. Want, verandering is oncomfortabel. Lange perioden van verandering is zéér oncomfortabel. Maar verandering is in sommige gevallen wel enorm belangrijk.

Maak het hierom dan ook gemakkelijk(er) voor jezelf: deel jouw uiteindelijke doel op in maand- of weekdoelen en zet elke periode kleine stappen richting jouw doel. De verandering is op die manier veel meer geleidelijk, waardoor dit ook minder zwaar is op lichaam en geest.

Volg deze tips op voor meer succes:

  • Maak je gewoonte of verandering concreet. ‘Meer bewegen’ is een vage goede gewoonte. Zeg liever: ik ga twee keer per week sporten, plus ik ga in het weekend een extra stuk wandelen.
  • Stapel de gewoontes. Heb je een start gemaakt met het bewegen? Plak daar dan een nieuwe gewoonte aan vast. Wandel je elke dag een stuk, verdubbel dat vanaf volgende week. Wil je meer water drinken? Zet een waterdoel per dag voor jezelf. Voer je nieuwe gewoonten niet allemaal tegelijk in, maar stapel ze rustig één voor één op.
  • Maak het je zelf gemakkelijker en werp obstakels op. Heb jij de nieuwe gewoonte “doordeweeks geen ongezonde snacks”? Zorg er dan voor dat dit ook niet in huis is, door het simpelweg óf niet te halen óf weg te gooien. Woon je samen of heb je een gezin? Spreek je doel uit en vraag of zij je hierin willen ondersteunen. Zorg dat de verleidelijke snacks niet voor het grijpen liggen of zorg er überhaupt voor dat ze er niet zijn.
  • Beloon jezelf bij succes. Sommige onderzoekers zeggen dat het ongeveer 3 weken duurt voordat goede gewoontes zich gaan vormen, terwijl anderen het weer houden op zes tot acht weken. Eén ding is wel zeker; zodra een gewoonte zich gevormd heeft, raak je die niet zomaar meer kwijt. Stel daarom voor jezelf een beloning in het vooruitzicht. Houd bijvoorbeeld voor zes weken bij of je je aan jouw nieuwe gewoonte hebt gehouden. Is het voor 90 tot 95% gelukt? Beloon jezelf dan met iets leuks wat helpt bij je doel!

Quick fixes werken veelal niet voor de lange termijn. Maak dus concrete, realistische doelen voor de korte, middellange en lange termijn. Breid je goede gewoonten uit en probeer verleidingen uit de weg te gaan. Maar misschien nog wel de belangrijkste: beloon jezelf wanneer je je doelen behaald hebt zodat je gemotiveerd blijft om door te gaan!