Wees streng, maar niet te hard voor jezelf.

Misschien herken je dit zelf ook wel? Je hebt een bepaald doel voor ogen: bijvoorbeeld tien kilo afvallen. Je gaat halsoverkop aan de slag met het gestelde doel. Je hebt de smaak goed te pakken; jouw voedingspatroon is compleet omgegooid, je bent lekker begonnen met hardlopen én je hebt zelfs de alcohol afgezworen.

Dit gaat goed voor één, twee, drie en zelfs vier weken. Alles gaat zoals het hoort te gaan: je merkt dat de resultaten beginnen te komen, je energie gaat omhoog, je kracht ontwikkelt zich en je gewicht gaat omlaag.

En dan komt het lastige moment: dit weekend staat er een feestje op de planning. Je gaat er heen, maar laat jezelf een beetje gaan. Je drinkt er een aantal biertjes, geniet van een stuk taart en wat borrelhapjes. Voldoende om ervoor te zorgen dat je de volgende dag opeens weer een kilo zwaarder bent.

Terneergeslagen stap je van de weegschaal af. Je denkt: “waar heb ik het nu allemaal voor gedaan?” en begint weer met eten.

Kortom, nog geen maand nadat je begonnen bent met het werken aan je doelstelling, ben je er al mee gestopt, vanwege een flinke tegenslag.

 

Laat jou dit niet overkomen

Tegenslagen horen er uiteraard bij. Het is de normaalste zaak van de wereld dat je, vroeg of laat, ergens tegenaan loopt. Dit overkomt iedereen wel eens tijdens het nastreven van zijn of haar doelen. Laat dit je niet uit het veld slaan, maar focus je op het herpakken van jouw doelen en blijf eraan werken!

Heb je een tegenslag gehad? Of heb je je laten gaan met eten en drinken? Houd dan het volgende in je achterhoofd: één slechte dag, met ongezond eten en drinken, verpest jouw doelen niet. Focus je op het doorgaan en werk rustig door. Tijd om de draad weer op te pakken. Zorg er ook voor dat je niet te streng bent voor jezelf, maar gun jezelf een drankje of hapje naar keuze.

Balans is alles!

We krijgen in ons leven allemaal wel eens te maken met een verwonding. ‘Letsel’ is een brede term, het kan namelijk van alles zijn: van een overbelaste spier, tot een verwonding die alleen verholpen kan worden middels een operatie. Hoe ga je om met letsel en blessures?

Het menselijke lichaam is geweldig. We kunnen het lichaam tot een zeer hoge limiet uitdagen en als gevolg daarvan enorme voldoening ervaren in de sportschool. Er kunnen ongelofelijke lichaamsveranderingen en resultaten ontstaan, waarvan we nooit hadden verwacht dat het werkelijk zou kunnen zijn.

Dat wil niet zeggen dat het menselijke lichaam, in al haar perfectie, niet de juiste begeleiding en ondersteuning nodig heeft om jouw doelen en wensen te behalen. Indien dit niet gebeurt, is het mogelijk dat er blessures ontstaan en dus obstakels die het behalen van concrete doelen in de weg kunnen staan of kunnen vertragen.

Eén van de meest voorkomende fouten is om te snel te veel te willen doen. Dit zorgt ervoor dat we te snel te veel vragen van onze gewrichten, spieren, pezen, ligamenten etc.

Wat zijn dan de meest voorkomende trainingsblessures in de sportschool?

 • Spierverrekking
 • Schouderletsel (impingement syndroom, rotator cuff letsel etc.)
 • Knieblessure (tendinopathie)
 • Scheenbeenblessure
 • Polsblessure

Wanneer je met een blessure wordt geconfronteerd, is het belangrijk om vanaf het begin duidelijk te maken wat er precies aan de hand is. De belangrijkste aanbeveling is dan ook om (medische) hulp te zoeken van een expert; een (huis)arts of fysiotherapeut. Zij kunnen jou helpen met het achterhalen en begrijpen van de oorzaak van de blessure en je helpen zo snel mogelijk weer, op een gezonde en verantwoorde manier, aan het sporten te krijgen.

Een veelgemaakte fout die mensen maken als ze geblesseerd zijn, is om volledig te stoppen met sporten. In veel gevallen kan volledige rust het pijnniveau en andere symptomen juist verhogen. Het is daarom ook sterk aan te raden om te blijven trainen, ondanks de blessure. Kies er altijd voor om pijnvrije oefeningen te doen, stop wanneer je pijn ervaart en doe dit altijd onder begeleiding van een expert.

Ben je aan het herstellen van een blessure? Dan is het juist aan te raden om te (blijven) trainen. Dit is goed voor de cardiovasculaire gezondheid en versterkt daarnaast ook het metabolisme. Het is belangrijk om te begrijpen welke oefeningen je juist moet vermijden en welke juist goed zijn voor het herstel. Doe dit altijd met de steun van een expert. Samen met een expert is het mogelijk om een training te creëren waarbij je jouw lichaam nog steeds kunt uitdagen en specifieke spieren kunt trainen.

Kamp je met een blessure? Dan is de boodschap om spoedig en op de juiste manier te handelen, hulp te vragen aan experts en om te proberen de juiste training op te bouwen. Maar bovenal: laat de blessure jou niet overnemen en je ervan weerhouden om jouw trainingsdoelen te bereiken.

De fitnessindustrie wordt tegenwoordig overstroomd door een stortvloed aan informatie. Informatie waarvan er bijna net zo veel fout als goed is. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Begrijpelijk.

Wat is nu juist goed om te doen en wat fout? In deze blog gaan we de vijf meest voorkomende fabels behandelen, om jou beter op weg te helpen met het bereiken van jouw doelen.

Fabel 1: Het is mogelijk om vetten om te zetten in spieren
Dit is hoogstwaarschijnlijk de grootste fabel die heerst in de fitnessindustrie. Vetten omzetten naar spieren, door middel van krachttraining, is helaas niet mogelijk. Dit heeft te maken met meerdere factoren, maar laten we het zo simpel mogelijk houden: vet is een brandstof, spierweefsel is dat niet.

Vetweefsel heeft daarnaast ook een geheel andere moleculaire structuur dan spierweefsel. Beiden totaal iets anders dus en het is dan ook niet mogelijk het ene om te zetten in het andere.

Wel zorgt een toename van spiermassa, door middel van krachttraining, ervoor dat er meer spierweefsel op het lichaam zit. Dit zorgt ervoor dat de calorieverbranding omhooggaat door middel van meer actief weefsel, wat er tevens voor zorgt dat het vetpercentage gemakkelijker daalt. Door de daling van vetmassa, en tegelijkertijd toename van spiermassa, is het niet raar dat deze mythe is ontstaan. Erg logisch, maar helaas niet accuraat.

Fabel 2: Cardio is de beste manier om vet te verbranden
Ook dit is een fabel in de fitnessindustrie. Cardio, oftewel conditietraining, is niet de beste manier om vet te verbranden. In essentie werkt iedere manier van vet verbranden vanuit hetzelfde principe: een negatieve energiebalans. Wanneer jij op een dag minder calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt, verbruikt jouw lichaam de opgeslagen brandstoffen als energiebron; de vetten dus. Dit zorgt ervoor dat jij afvalt. Wel is het zo dat cardio op een lagere intensiteit voor een langere periode veel calorieën verbrandt en zorgt voor een lagere impact op het lichaam, waardoor je het vaker en langer kan doen. Dit helpt dus zeker mee met het verbranden van vet.

Of je nu een negatieve energiebalans creëert door middel van minder eten, of juist door meer te bewegen; beiden werken goed en zullen ervoor zorgen dat je concrete stappen maakt richting jouw persoonlijke doel.

Fabel 3: Krachttraining maakt vrouwen minder vrouwelijk
Ook dit is een grote fabel: het is zeker niet zo dat je, als vrouw-zijnde, eruit gaat zien als de hulk of een bodybuiler na een paar weken krachttraining. Verre van zelfs. Vrouwen hebben over het algemeen een stuk minder testosteron in hun lichaam dan dat mannen hebben. Dit komt omdat vrouwen genetisch minder testosteron aanmaken en juist meer oestrogeen. Testosteron is het mannelijke hormoon dat zorgt voor een toename in spiermassa en kracht. Doordat vrouwen minder van dit hormoon hebben, bouwen zij dan ook minder snel spiermassa op. Dit zorgt ervoor dat vrouwen er dus juist niet uit gaan zien als de hulk, maar door middel van krachttraining juist een slank en atletisch postuur opbouwen. Daarnaast heeft krachttraining een positief effect op de versteviging van botten, pezen en banden. Dit helpt bijvoorbeeld mee om klachten als osteoporose te verminderen.

Kortom: krachttraining maakt je niet groot, het maakt je juist sterk. Zowel fysiek als mentaal word je er sterker van en het geeft je een zelfvertrouwen boost.

Fabel 4: Van het doen van veel buikspieroefeningen krijg je een sixpack
Dit is een fabel! Het is waar dat je een sterkere core krijgt van buikspieroefeningen, maar het doen van crunches gaat zeer zeker niet helpen bij het kweken van een sixpack! Lokaal vet verbranden is namelijk niet mogelijk. De enige manier om een sixpack zichtbaar te maken, is door je vetpercentage te verlagen. Dus: een negatieve energiebalans creëren, oftewel minder eten dan dat je verbruikt. Op een gegeven moment is je vetmassa laag genoeg en dit zorgt ervoor dat die sixpack zichtbaar wordt.

Wil je ervoor zorgen dat je sixpack zichtbaar wordt? Focus dan gewoon op het rustig verlagen van je vetpercentage en uiteindelijk worden je buikspieren zichtbaar!

Fabel 5: Eten na 8 uur ‘s avonds wordt opgeslagen als vet / “van ’s avonds eten word ik dik.”
Dit is niet waar. Het eten dat je laat op de avond consumeert wordt op precies dezelfde manier afgebroken in het lichaam als dat je ’s middags wat eet. Waar het uiteindelijk op neerkomt is de verhouding tussen het algehele calorieverbruik en het aantal calorieën wat je op een dag binnen krijgt. Stel je moet 2000 calorieën eten om af te vallen. Dan kan je dus prima om 9 uur ‘s avonds wat eten en nog steeds afvallen.

De mythe dat ’s avonds eten slecht voor je is, komt doordat je ‘s avonds laat vaak niet eet omdat je honger hebt, maar eerder omdat je lekkere trek hebt. ’s Avonds ga je ook eerder snacken. In deze snacks zitten vaak relatief weinig voedingsstoffen, maar wel veel calorieën, denk aan koekjes, chips etc. Het nadeel hiervan is dan ook dat je een vol gevoel krijgt door de suikers, maar dit gevoel maar van korte duur is. Je ervaart al snel daarna weer een hongergevoel.

Hoe komt het dan dat je ’s avonds meer eetneigingen hebt? Dit kan te maken hebben met het feit dat veel mensen nog steeds denken dat drie maaltijden per dag voldoende zijn. Aangezien het lichaam constant aan het werk is, vraagt het ook constant om energie. Het is dan ook een goed idee om iedere twee tot drie uur iets te eten om het motortje optimaal te laten draaien en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen gedurende de dag.

Ook is het lastiger om in drie maaltijden alle benodigde voedingsstoffen te krijgen die je nodig hebt op een dag. Ook dit zorgt ervoor dat het lichaam ’s avonds om meer voedingsstoffen vraagt.

Is het dus slecht om ’s avonds te eten? Nee. De calorieën tellen niet opeens zwaarder in de avond dan dat ze overdag doen. Wel is het verstandig om kritisch te blijven kijken naar wat je eet in de avond. Heb je in de avond trek? Pak dan bijvoorbeeld wat magere kwark in plaats van iets om te snacken.

Conclusie: maak het jezelf niet te lastig, focus je op de basis en laat je niet meetrekken in alle hypes en fabels. Vertrouw op je eigen intuïtie en wees niet bang om hulp te vragen! Focus op een negatieve energiebalans, gezonde voeding en voldoende beweging. Zo komen je doelen al een heel stuk dichterbij.

Succes!

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken om tussen alle fabels en hypes de feiten te vinden en jouw doelen te behalen? Stuur ons dan nu een berichtje en we nodigen je graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Trainen… Het is een belangrijk aspect bij het verwezenlijken van jouw doelstellingen. Of je nu graag wilt afvallen, of juist meer spierballen wilt kweken: sporten en trainen gaat hier vroeg of laat een rol bij spelen.

Wanneer je begint met trainen kan het allemaal best overweldigend zijn. Een grote ruimte vol met gewichten, onbekende machines en een hoop mensen die aan het sporten zijn. Je begint vol goede moed met een schema dat je online hebt gevonden, gooit de gewichten erop en je gaat aan de slag met je training. Binnen een aantal weken begin je verschil te merken en gooi je er steeds meer en meer gewicht op. Op een gegeven moment begint het wat te zeuren in je rug en in je schouders, maar toch ga je door, want de resultaten beginnen zichtbaar te worden. Helaas heb je in de tussentijd ook een aardige blessure opgelopen en duurt de voorspelde revalidatie langer dan de tijd die je al trainend achter de rug hebt.

Wanneer je begint met sporten is het erg gemakkelijk om overmoedig te raken wanneer de eerste resultaten zichtbaar worden. Dit is niet gek, verre van zelfs. Maar het is wel iets om over te waken.

Hetzelfde valt ook te zeggen voor de andere kant: er is een grote groep die zich niet voldoende uitdaagt, waardoor de resultaten ook wegblijven. Dit is bijna net zo zonde als té veel en té hard trainen.

Maar wat is nu dan wél de juiste belasting? Hoe kan je jezelf uitdagen zodat je jouw doelen kan behalen, maar ook overtraining kan voorkomen en jezelf heel kan houden?

Er zijn diverse manieren om erachter te komen tot hoever jij jezelf kan belasten. Hierbij een aantal heel belangrijke punten:

 • Focus je áltijd eerst op je techniek! Uitvoering is alles, en te allen tijde belangrijker dan het gewicht wat je verplaatst. Pas als je techniek goed is, moet je gaan spelen met de gewichten en de intensiteit.
 • Begin met hogere herhalingen en houd je de eerstkomende maanden niet bezig met setjes van zes herhalingen of minder. Zorg ervoor dat eerst je spieren, pezen en gewrichten de belasting aankunnen voor je het verhoogt.
 • Make your sets and reps count! Zorg ervoor dat je wel het maximale haalt uit je setjes en herhalingen. Een goede richtlijn is om je warming-up set te mikken op drie à vier herhalingen na jouw verzuring. Dit zorgt er namelijk voor dat de spieren zich moeten aanpassen aan de uitgevoerde oefening en zo dus sterker en beter worden. Dit werkt echter alleen als de techniek goed is.
 • Blijf bij de basis; probeer niet al te veel fancy oefeningen die je voorbij hebt zien komen. Kies daarentegen juist voor een aantal oefeningen waarmee je alles traint en baseer je training daarop. Varieer er niet te veel mee, maar blijf consistent met je training. Zo kom je er ook!

Wat is nu echt een gezonde(re) levensstijl? En wat wordt er nu eigenlijk verstaan onder gezond? Een gezonde levensstijl is erg breed. In grote lijnen houdt het in dat je goed voor jezelf zorgt, zowel lichamelijk als geestelijk. Kortom: dat je gezond bent en blijft.

Onder gezondheid kunnen we vier algemene pijlers koppelen die alles grotendeels overkoepelen, namelijk: beweging, voeding, ademhaling en ontspanning.


Pijler 1: Beweging

Beweging spreekt voor zich, zou je denken, maar wat houdt bewegen nu écht in? En wat komt er allemaal bij kijken om écht gezond te zijn? Gemiddeld zou je, als volwassene, minstens zo’n 2,5 uur per week matig intensief tot intensief moeten bewegen. Voor kinderen geldt maar liefst één uur per dag beweging voor een goede gezondheid. Hiermee bouw je een goede basis op. Helaas is deze basis in de meeste gevallen niet voldoende. Als je een zittend beroep uitoefent en alleen ‘s avonds beweegt, heeft jouw lichaam, met name de wervelkolom, de hele werkdag in een niet-ergonomische houding gezeten. Dit kan een hoop rug-, nek- en schouderklachten tot gevolg hebben. Maar wat werkt dan wel voor een ideale gezondheid? Probeer allereerst eens tweemaal per dag te stretchen. Het stretchen helpt je lichaam zowel soepel als flexibel te houden. Ook helpt dit bij het voorkomen van meer klachten, blessures en stijfheid. Combineer dit met tweemaal per week krachtoefeningen, en eventueel conditieoefeningen. Hiermee maak en houd je je lichaam een stuk sterker.


Pijler 2: Voeding

Ook wat betreft voeding zijn er enorm veel stromingen, ideeën en theorieën. Laten we voeding vooral weer simpel maken door terug te gaan naar de basis. Voor een optimale gezondheid, qua voeding, wil je langzaam maar zeker een aantal structurele aanpassingen maken in jouw huidige voedingspatroon, afhankelijk van hoeveel aanpassingen jouw voedingspatroon daadwerkelijk nodig heeft. Als je jouw suiker- en zoutinname vermindert, minimaal 200 gram groentes per dag eet, ongeveer twee stuks fruit eet, dan ben je al een heel eind. Wil je het nog net iets beter maken? Verminder dan je inname van dierlijke producten, verhoog je eiwitinname en verminder je dagelijkse eethoeveelheden.


Pijler 3: Ontspanning

Ontspanning is misschien wel één van de belangrijkste pijlers om de dagelijkse spanning te vergeten en te verminderen. Uiteraard zijn er meerdere manieren en vormen van ontspanning, waarbij persoonlijke voorkeur uiteraard een grote rol speelt. Ga bijvoorbeeld een lekker stuk wandelen, puzzelen of juist een boek lezen. Breng tijd door met je kids of je partner. Waar krijg jij energie van? Zodra je het antwoord op deze vraag weet, weet je wat het beste helpt om weer op te kunnen laden. Tip: probeer prikkels, zoals die van de televisie of van je mobiele telefoon, hierbij zoveel mogelijk te vermijden. Het felle, flikkerende licht werkt meestal averechts als het aankomt op ontspanning; het zorgt juist voor een extra prikkel om alert te blijven.


Pijler 4: Ademhaling

Een juiste ademhaling speelt een cruciale rol bij de in- of ontspanning. Hier hebben we het uitgebreid over gehad in onze vorige blog, zie hier. Een diepe, onregelmatige ademhaling zorgt voor een hogere hartslag en mogelijk zelfs hyperventilatie. Probeer altijd rustig door je neus in en uit te blijven ademen; niet te diep en niet te snel. Gewoon rustig en gecontroleerd. Dit helpt enorm om je hartslag, stress en nog veel meer prikkels en signalen van jouw lichaam te controleren.

 

Wil jij graag weten hoe je nu écht naar een gezonde(re) en vitale(re) levensstijl toe kan werken? Stuur ons dan een berichtje en plan jouw kosteloze kennismakingsgesprek in. Zien we jou snel?

a little progress each day adds up the big result

Wat werkt beter? Consistent en met kleine, gestage stappen werken aan jouw persoonlijke doel óf grote sprongen maken om jouw doel zo snel mogelijk te behalen?

Gecontroleerd en consistent werkt uiteindelijk altijd beter. Dit omdat je een daadwerkelijke verandering en impact maakt in je levensstijl en niet snel even iets doet om vervolgens weer terug te vallen in oude patronen.

Waarom wil iedereen dan toch zo snel mogelijk zijn doel behalen? Waarom is er overal wel een reclame te vinden voor een nieuwe “magic loop” of lifehack waardoor het allemaal opeens zo razendsnel kan?

Dit komt doordat een snelle oplossing, waarbij je niet te veel de confrontatie aan hoeft te gaan met jezelf, meestal beter klinkt dan het alternatief; dat structureel afvallen gepaard gaat met het veranderen van gedragspatronen en routines die soms al jaren een onderdeel van jouw leven zijn.

Dit is niet raar. Iedereen heeft hier wel tot een zekere hoogte last van. Het is simpelweg een beschermingsmechanisme van jouw brein om jouw lichaam en geest te beschermen. Want, verandering is oncomfortabel. Lange perioden van verandering is zéér oncomfortabel. Maar verandering is in sommige gevallen wel enorm belangrijk.

Maak het hierom dan ook gemakkelijk(er) voor jezelf: deel jouw uiteindelijke doel op in maand- of weekdoelen en zet elke periode kleine stappen richting jouw doel. De verandering is op die manier veel meer geleidelijk, waardoor dit ook minder zwaar is op lichaam en geest.

Volg deze tips op voor meer succes:

 • Maak je gewoonte of verandering concreet. ‘Meer bewegen’ is een vage goede gewoonte. Zeg liever: ik ga twee keer per week sporten, plus ik ga in het weekend een extra stuk wandelen.
 • Stapel de gewoontes. Heb je een start gemaakt met het bewegen? Plak daar dan een nieuwe gewoonte aan vast. Wandel je elke dag een stuk, verdubbel dat vanaf volgende week. Wil je meer water drinken? Zet een waterdoel per dag voor jezelf. Voer je nieuwe gewoonten niet allemaal tegelijk in, maar stapel ze rustig één voor één op.
 • Maak het je zelf gemakkelijker en werp obstakels op. Heb jij de nieuwe gewoonte “doordeweeks geen ongezonde snacks”? Zorg er dan voor dat dit ook niet in huis is, door het simpelweg óf niet te halen óf weg te gooien. Woon je samen of heb je een gezin? Spreek je doel uit en vraag of zij je hierin willen ondersteunen. Zorg dat de verleidelijke snacks niet voor het grijpen liggen of zorg er überhaupt voor dat ze er niet zijn.
 • Beloon jezelf bij succes. Sommige onderzoekers zeggen dat het ongeveer 3 weken duurt voordat goede gewoontes zich gaan vormen, terwijl anderen het weer houden op zes tot acht weken. Eén ding is wel zeker; zodra een gewoonte zich gevormd heeft, raak je die niet zomaar meer kwijt. Stel daarom voor jezelf een beloning in het vooruitzicht. Houd bijvoorbeeld voor zes weken bij of je je aan jouw nieuwe gewoonte hebt gehouden. Is het voor 90 tot 95% gelukt? Beloon jezelf dan met iets leuks wat helpt bij je doel!

Quick fixes werken veelal niet voor de lange termijn. Maak dus concrete, realistische doelen voor de korte, middellange en lange termijn. Breid je goede gewoonten uit en probeer verleidingen uit de weg te gaan. Maar misschien nog wel de belangrijkste: beloon jezelf wanneer je je doelen behaald hebt zodat je gemotiveerd blijft om door te gaan!

Ademen. Het is iets wat eigenlijk zo vanzelfsprekend is, dat je het volledig op de automatische piloot doet. Hoe kan iets, wat je lichaam automatisch doet, dan soms toch voor zo veel problemen zorgen?

De kracht van een juiste ademhaling is iets wat door velen onderschat wordt. Een juiste ademhaling kan je in korte tijd fitter en energieker laten voelen, terwijl een verkeerde ademhaling juist enorm destructief voor je kan zijn. Een juiste manier van ademen kan een enorm positief effect hebben op het verminderen van klachten als astma, hooikoorts, slaapapneu, snurken, en in de huidige tijd, het verminderen van restverschijnselen van COVID-19.

Maar wat doet zuurstof eigenlijk met je lichaam? En hoe adem je dan wél goed?

Ademhaling is één van de pijlers van waaruit wij werken. De juiste ademhaling kan een enorm verschil maken voor de manier waarop je je voelt en hoe je functioneert. Door de jaren heen zijn er diverse onderzoeken gedaan naar ademhaling, waardoor diverse mythes ontkracht zijn en er een steeds duidelijker beeld is van wat nu écht goed ademen is. Zo zul je ongetwijfeld wel eens gehoord hebben dat diep ademhalen goed voor je is, terwijl deze mythe eigenlijk al tijden ontkracht is. Zo kan te veel zuurstof juist weer klachten veroorzaken. Gek? Misschien, maar zeker wel iets om je bewust van te zijn.

Er zit namelijk voldoende zuurstof in je bloed en cellen. Het is dus helemaal niet nodig om snel en diep te ademen; het lichaam neemt echt niet meer zuurstof op dan dat het kan. Sterker nog, dit kan er juist voor zorgen dat je lichaam beschadigd kan raken.

Probeer het maar eens: ga gedurende 30 seconden diep inademen en direct explosief uitblazen. Diep in door de neus en actief uit door de mond. Voel nu eens na 30 seconden hoe je je voelt. De kans is groot dat jij je duizelig voelt, licht in je hoofd en misschien wat kortademig. Maar je ademde toch juist diep in door de neus in en uit door de mond? Probeer nu eens rustig te zitten en van 100 naar 0 te tellen, steeds met sprongetjes van 3 (100, 97, 94, 91 etc.) Hoe voel je je hierna? Een stuk beter waarschijnlijk. Misschien is het je ook opgevallen dat je gedurende het tellen veel rustiger en minder diep ademde.

Probeer het eens en merk op wat het met jou doet.

Succes!

 

Wil jij ook meer grip op jouw ademhaling en verbetering zien in je astma of slaapapneu? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek en kijk of de Buteyko-ademhalingscursus bij jou past.

Dit en nog veel meer leer je binnen onze Buteyko-ademhalingscursus.

Onverzadigde vetten

 

Zijn vetten per definitie vetmakers?

Word je dikker van het eten van alleen te veel vetten?

Het korte antwoord? Nee.

Het lange antwoord? Het ligt eraan.

Vetten zijn per definitie niet de boosdoener. Sterker nog, je hebt ze juist nodig voor het correct functioneren van jouw lichaam, want vetten zijn voornamelijk gewoon een brandstofbron voor het lichaam. Vetten zorgen ervoor dat jouw motor blijft draaien. Daarnaast heeft vet nog een aantal andere belangrijke functies in het lichaam die absoluut niet over het hoofd gezien mogen worden.

Functies van vet in het lichaam:
 • Onverzadigd vet eten helpt bij het verlagen van het LDL-cholesterol in je bloed. Bij een lagere hoeveelheid cholesterol in je lichaam neemt het risico op hart- en vaatziekten en gelijkwaardige gezondheidsklachten al een stuk af.
 • Vet bevat een hoop essentiële vetzuren voor het lichaam die je nergens anders vandaan kan krijgen.
 • Daarnaast zijn onverzadigde vetten een grote bron van vitamine E, en heeft omega-3 visolie een enorm groot effect op het verlagen van je cholesterol.
 • Het eten van te weinig vetten kan een negatief effect hebben op je hormoonhuishouding, wat weer een hoop andere problemen met zich meebrengt.
Keerzijde van het eten van vet

Er zit natuurlijk wel een keerzijde aan het eten van vetten, vooral aan het eten van verzadigde en transvetten.

Verzadigde vetten en transvetten hebben juist weer het effect dat zij het cholesterolgehalte verhogen in het bloed. Verder worden verzadigde vetten en transvetten ook gelinkt aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en hartproblemen. Daarnaast bevat vet 9 kilocalorieën per gram, dus het overmatig consumeren hiervan, kan wel voor gewichtstoename zorgen.

Probeer voor een optimale gezondheid en hormoonhuishouding dagelijks tussen de 0,8 en 1 gram vetten per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen. Voor iemand van 70 kilo betekent dit dus ongeveer tussen de 60 en 70 gram vet per dag. Probeer dit zoveel mogelijk binnen te krijgen via plantaardige bronnen zoals olijfolie, avocado, noten, vis en andere gezonde bronnen.

Conclusie: vetten zijn dus zeker niet de vijand, mits het bewust en met mate gegeten wordt.

Eet jij wel voldoende vet? Of kun je wel hulp gebruiken met jouw huidige voedingsstijl? Plan nu jouw vrijblijvende kennismaking en intakegesprek in!

Whole body cryotherapie

Beweging is goed voor je. Van een goede work-out gaat het bloed stromen, krijg je een beter uithoudingsvermogen en/of meer spierkracht. Helaas kan een (zware) training ook gepaard gaan met spierpijn, spierschade of blessures. En dat hebben we liever niet. Waar sommige sporters een icepack gebruiken of in een ijsbad stappen tegen de pijn en voor sneller herstel, is cryotherapie effectiever en een stuk aangenamer.

De koudetechniek waarbij het lichaam (geheel of gedeeltelijk) wordt blootgesteld aan extreem lage temperaturen wordt Whole Body Cryotherapy (WBC) of Partial Body Cryotherapy (PBC) genoemd, maar is beter bekend onder de verzamelnaam (lokale) cryotherapie. In de cryosauna wordt het lichaam tot aan de bovenkant van de schouders, gedurende 1 tot 3 minuten blootgesteld aan temperaturen tussen -135°C en -196°C. Nu denk je waarschijnlijk twee dingen:

 • Dat is wel heel erg koud, dat is toch niet vol te houden;

en

 • Dat is wel heel erg koud, dat kan toch niet goed voor je zijn.

Maar niets is minder waar. De meeste mensen ervaren de kou als verfrissend en opwekkend. De kou veroorzaakt een vecht-vluchtreactie in het lichaam en dit brengt een aantal positieve effecten teweeg.

Effecten op het lichaam

Door de cryotherapiebehandeling wordt het immuunsysteem gestimuleerd en dit zorgt voor sneller herstel na een intensieve work-out. De extreme kou zorgt ook voor een versnelde bloedcirculatie en een verhoogde vetverbranding. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en het metabolisme gestimuleerd. De endorfine die tijdens de behandeling vrijkomt zorgt voor een tegenreactie van de stress die het lichaam opgelopen heeft tijdens de work-out. Ook zorgen endorfines voor pijnverlichting en spanningsvermindering. Tenslotte wordt door de kou de aanmaak van het groeihormoon gestimuleerd waardoor de sportprestaties verhoogd worden. Ook is gebleken dat bij regelmatig gebruik van de cryosauna er, meer, langer en zwaarder getraind kan worden.

Cryotherapie bij blessures

Cryotherapie kan niet alleen ingezet worden na de work-out om sneller te herstellen en blessures te voorkomen. Lokale cryotherapie kan ook worden ingezet bij de behandeling van allerhande sportblessures. Van de eerste koeling tot cryostimulatie. Cryostimulatie zorgt bijvoorbeeld voor een vermindering van pijn, een verhoging van de spiersterkte, een verhoging van de prestaties en vermindering van spierspanning waardoor men flexibeler kan bewegen.

 

Positieve effecten voor sporters:

 • Minder last van pijn, zwelling en ontsteking
 • Minder last van melkzuur in spieren
 • Meer endorfines in het lichaam
 • Sneller herstel
 • Minder blessures
 • Minder spierpijn
 • Meer kracht

Daarom is cryotherapie en sport een geweldige combinatie!

Ben jij nieuwsgierig naar wat cryotherapie voor jou kan betekenen? Of wil je het een keer ervaren? Neem contact met ons op.

Thijs van de Sant

Mijn naam is Thijs, clubmanager en gepassioneerd lifestylecoach bij HB Health Club.

Don’t limit your challenges, challenge your limits

Ik ben al meerdere jaren werkzaam als personal trainer, in zowel binnen- als buitenland. Iets wat begon als een passie voor sport is uitgegroeid tot een diep gegronde passie in de personal training en lifestyle coaching. Door de jaren heen heb ik een hoop ervaring opgedaan met het trainen voor de meest diverse doelstellingen. Van het sport specifiek trainen voor een belangrijke wedstrijd, tot aan het afvallen om in shape te komen.

Ik heb mij gespecialiseerd in, naar mijn mening, twee cruciale richtingen:

 • Het begeleiden naar fysieke transformaties, hetzij afvallen of spiermassa opbouwen
 • Het coachen van mijn cliënten naar een fundamentele en soms cruciale lifestyle change.

Het is natuurlijk prachtig om jouw persoonlijke doelen te behalen, maar het behouden hiervan gaat vaak gepaard met een aantal veranderingen die gemaakt moeten worden in de huidige levensstijl.

Ik coach en begeleid mijn cliënten op een informele en positieve, maar intensieve manier naar hun persoonlijke doelen toe.

Heb jij een doelstelling die je graag wilt behalen maar weet je niet hoe? Zie je door de bomen het bos niet meer en heb je iemand nodig met een eerlijke, directe, opbouwende no-nonsense manier van coachen die jou helpt jouw doelen te verwezenlijken?

Kies dan voor jezelf en stuur een mailtje of neem telefonisch contact met mij op. En wie weet, misschien werken wij binnenkort wel samen om de beste versie van jezelf te verwezenlijken!