Fit en flexibel op kantoor

Besteed jij veel tijd op kantoor en breng jij een groot deel van je leven zittend door? De hele dag zitten aan je bureau, op een stoel in de kantine je broodje eten of ’s avonds op de bank hangen na een lange werkdag? Herken jij jezelf hierin? Lees dan verder om je huidige levensstijl een stuk gezonder en beter te maken terwijl je werkt aan een fit en gezond lichaam!

 

Bereid je maaltijden van tevoren voor.

Wanneer je op kantoor je lunch niet hebt voorbereidt, is het gemakkelijk om snel een boterham te pakken of een snelle hap in de kantine. Door je maaltijden voor te bereiden van tevoren, ben je minder snel geneigd om iets ongezonds mee te grijpen en maak je het voor jezelf al een stuk gemakkelijker. Pak bijvoorbeeld een wrap gevuld met tonijn, 30+ kaas, komkommer en sla. Of kies voor een salade met kip en groentes of voor een heerlijke omelet met spinazie, paprika en pijnboompitten.

 

Zin in iets om te snacken? Neem een voorraad mee.

Heb jij tussen het werken door ook zin om toch nog iets lekkers te pakken? Probeer dat te voorkomen door een eigen voorraadje van tevoren mee te nemen. Hiermee vermijd je dat je tussendoor ongezond gaat snacken en snoepen. Neem vanuit huis bijvoorbeeld een van de volgende opties mee:

  • Snoeptomaatjes: weinig calorieën en boordevol vitamines
  • Rijstwafels belegd met hummus en kipfilet
  • Fruit, zoals een appel, mandarijn of watermeloen

Ga je liever voor een zoetere snack? Kies dan bijvoorbeeld voor een proteïnereep.

Er zijn ongelofelijk veel opties, dus wees creatief maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk!

 

Strek de benen tussendoor!

De hele dag stilzitten achter een bureau of op de bank heeft een behoorlijke impact op je lichaam voor zowel niet sporters als voor mensen die regelmatig sporten. Het menselijk lichaam is vanuit vroeger gewend om hard te werken, fysiek bezig te zijn en niet veel stationair te werken. Doordat we tegenwoordig zo veel zitten, kunnen bepaalde spieren behoorlijk verslappen en andere spieren worden korter. Met als gevolg naar voren hangende schouders, last van de nek, rug, knieën en soms ook voeten. Dit kan een hoop langdurige klachten met zich meebrengen, terwijl het voorkomen van deze klachten helemaal niet lastig is!

Daarnaast beperkt te lang stilzitten ook je concentratievermogen en denkvermogen, omdat het je bloedstroom verminderd. Probeer daarom minimaal ieder half uur even op te staan en je uit te rekken. Hierdoor verbeter je in ieder geval je werkresultaten en help jij je lichaam ook nog een hele hoop.

Pas de volgende dingen eventueel aan om nog meer beweging in je dagelijks leven te verzorgen:

  • Kies voor de trap in plaats van de lift, waar je ook bent. Te veel zitten en stilstaan vertraagd de stofwisseling en kan leiden tot gewichtstoename. Iedere beweging is dus mooi meegenomen om dit zoveel mogelijk te beperken.
  • Wissel iedere tien minuten van zitpositie. Leg bijvoorbeeld je ene enkel over de knie van het andere been, zorg voor een rechte rug en wissel dit af om en om voor twee maal 30 seconden. Deze stretch kan voorkomen dat je te veel spanning opbouwt in je heup door daar wat ruimte te creëren.
  • Ga tijdens je pauze een stukje wandelen in plaats van stilzitten. Neem een collega mee en jullie zullen je hierna beiden een stuk frisser voelen.
  • Tel je stappen en stel hier een dagelijks doel voor op: 10.000 stappen per dag is een goed advies. Dit staat namelijk relatief gelijk aan een actieve leefstijl. Door het bij te houden, zul je je bewust worden van je wekelijkse activiteit en kun je hier een mooi doel voor vaststellen.

 

Begin met een sport die je leuk vindt.

Probeer minimaal één sportmoment per week in te plannen, kies voor een sport die jij leuk vindt en focus je op in ieder geval die ene training in te plannen. Doe dit een tijdje en misschien vind je langzaam de tijd en zin om vaker te gaan sporten!

Volg deze tips en je zult je binnen no-time beter voelen en fitter naar kantoor gaan!

 

Bonus tip: pak in ieder geval twee momenten gedurende de werkdag om je rug en armen te stretchen. Maak je rug los door even te liggen en je benen te verhogen of te laten zakken langszij. En strek je armen tegen de muur of deur om de schouders en borst op te rekken.

 

Succes!