Waar zet jij jezelf?

Het is zo vanzelfsprekend en logisch. Toch is het iets wat door zoveel mensen wordt vergeten: op welke plaats zet jij jezelf?

“Wil jij nog even deze mailtjes beantwoorden?’’ ‘’Wil je dit nog even afmaken?’’ ‘’Kun je deze dingen nog even doen?” Herken je deze vragen? En vooral: herken je dat je vrijwel iedere keer met ‘ja’ antwoord?

Veel mensen vinden het gemakkelijker om ja te zeggen, de opgegeven opdracht af te maken en zo de ander tevreden te stellen, in plaats van nee te zeggen omdat het misschien te veel is, of te vaak voorkomt.

Hoe komt dit toch?
Heel simpel gezegd: de meeste mensen vinden het prettiger om andere mensen tevreden te houden, want als de ander tevreden is blijven ze aardig gevonden worden, toch? Helaas gaat het aardig gevonden worden, of andere mensen voor jezelf te plaatsen, meestal ten koste van jouw eigen energie, motivatie, vriendschappen en geluk.

Wat is belangrijker? Aardig gevonden worden, of gewaardeerd worden omwille het feit dat je jouw sterke punten, zwakke punten en grenzen kunt aangeven?

Een belangrijkere vraag: hoe kun je voor anderen zorgen, als je niet eerst voor jezelf zorgt?

Het nee zeggen tegen een ander, gaat meestal gepaard met een hoop oncomfortabele gevoelens en gedachten. Wat als ze mij nu niet meer aardig vinden? Wat als ik nu de volgende klus niet meer krijg? Zijn wij hierna nog wel bevriend met elkaar? Allemaal reële vragen die in je hoofd rondspoken, maar in de meeste gevallen niet meer zijn dan een hersenspinsel om voor jezelf goed te praten dat je overal in mee gaat. Maar op een gegeven moment wordt het te veel, mentaal of fysiek. Dit is het moment waarin velen tegen een overspannenheid of burn-out aanlopen. Zij nemen te veel hooi op de vork, en in de druk om voor anderen, het werk of vrienden te zorgen, vergeten zij voor zichzelf te zorgen.

Hoe kan ik voorkomen dat dit mij overkomt?
Misschien herken jij jezelf wel in de hierboven genoemde situaties, of merk je dat je sneller prikkelbaar bent, minder slaapt en meer hoofdpijn hebt wat niet zo snel te verklaren is. Dan is het misschien tijd om bij jezelf te rade te gaan waar dit vandaan komt en hoe je dit kunt voorkomen. Stel jezelf de volgende vragen aan het begin en gedurende je dag:

  • Waar plaats ik mijzelf vandaag? Zet ik mezelf of een ander op nummer 1?
  • Als iemand op werk- of in je privésituatie iets aan je vraagt, denk kort na voor je antwoordt en kijk of je ja zegt op de vraag omdat JIJ dit wilt, of omdat je de discussie wilt vermijden.

Aan het einde van de dag:

  • Ben ik tevreden met deze dag, deze resultaten? Wat zou ik morgen anders willen doen?

Onthoudt goed: niks wat je doet is goed of fout, het is simpelweg een KEUZE die je maakt. Alleen jij kunt beslissen of de gemaakte keuze een keuze is waar je tevreden mee bent.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken met het herstellen na een burn-out? Vind je het lastig écht voor jezelf te kiezen? Wil je nu écht wat gaan doen aan jouw eigen gezondheid?

Wacht dan niet langer en bel of mail ons om een kennismakingsgesprek in te plannen en we kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen!