Cryotherapie en sport is een geweldige combinatie!

 

Beweging is goed voor je. Van een goede work-out gaat het bloed stromen, krijg je een beter uithoudingsvermogen en/of meer spierkracht. Helaas kan een (zware) training ook gepaard gaan met spierpijn, spierschade of blessures. En dat hebben we liever niet. Waar sommige sporters een icepack gebruiken of in een ijsbad stappen tegen de pijn en voor sneller herstel, is cryotherapie effectiever en een stuk aangenamer.

De koudetechniek waarbij het lichaam (geheel of gedeeltelijk) wordt blootgesteld aan extreem lage temperaturen wordt Whole Body Cryotherapy (WBC) of Partial Body Cryotherapy (PBC) genoemd, maar is beter bekend onder de verzamelnaam (lokale) cryotherapie. In de cryosauna wordt het lichaam tot aan de bovenkant van de schouders, gedurende 1 tot 3 minuten blootgesteld aan temperaturen tussen -135°C en -196°C. Nu denk je waarschijnlijk twee dingen:

  • Dat is wel heel erg koud, dat is toch niet vol te houden;

en

  • Dat is wel heel erg koud, dat kan toch niet goed voor je zijn.

Maar niets is minder waar. De meeste mensen ervaren de kou als verfrissend en opwekkend. De kou veroorzaakt een vecht-vluchtreactie in het lichaam en dit brengt een aantal positieve effecten teweeg.

Effecten op het lichaam

Door de cryotherapiebehandeling wordt het immuunsysteem gestimuleerd en dit zorgt voor sneller herstel na een intensieve work-out. De extreme kou zorgt ook voor een versnelde bloedcirculatie en een verhoogde vetverbranding. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en het metabolisme gestimuleerd. De endorfine die tijdens de behandeling vrijkomt zorgt voor een tegenreactie van de stress die het lichaam opgelopen heeft tijdens de work-out. Ook zorgen endorfines voor pijnverlichting en spanningsvermindering. Tenslotte wordt door de kou de aanmaak van het groeihormoon gestimuleerd waardoor de sportprestaties verhoogd worden. Ook is gebleken dat bij regelmatig gebruik van de cryosauna er, meer, langer en zwaarder getraind kan worden.

Cryotherapie bij blessures

Cryotherapie kan niet alleen ingezet worden na de work-out om sneller te herstellen en blessures te voorkomen. Lokale cryotherapie kan ook worden ingezet bij de behandeling van allerhande sportblessures. Van de eerste koeling tot cryostimulatie. Cryostimulatie zorgt bijvoorbeeld voor een vermindering van pijn, een verhoging van de spiersterkte, een verhoging van de prestaties en vermindering van spierspanning waardoor men flexibeler kan bewegen.

 

Positieve effecten voor sporters:

  • Minder last van pijn, zwelling en ontsteking
  • Minder last van melkzuur in spieren
  • Meer endorfines in het lichaam
  • Sneller herstel
  • Minder blessures
  • Minder spierpijn
  • Meer kracht

Daarom is cryotherapie en sport een geweldige combinatie!

Ben jij nieuwsgierig naar wat cryotherapie voor jou kan betekenen? Of wil je het een keer ervaren? Neem contact met ons op.