Wat is je metabolisme en wat doet het nu eigenlijk allemaal? Hoe kan het mij helpen afvallen?

Je metabolisme is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met jouw stofwisseling en verbranding. Voor deze blog zullen wij het simpel houden en ons focussen op de volgende punten:

  • BMR
  • NEAT
  • EAT
  • TEF
  • TDEE

Prachtige afkortingen, maar wat houden ze nu eigenlijk in?

  • BMR: Basal Metabolic Rate

Je basale metabolisme omvat alle calorieën die jij als persoon per dag verbrandt puur om te bestaan. Denk hierbij aan je bloedsomloop, je hart- en hersenfunctie en zelfs het groeien van je nagels etc.. Als je de gehele dag volledig stil zou liggen, niet zou bewegen of eten, is dit het aantal calorieën wat je nog steeds op een dag zou verbranden.

Dit is ongeveer 70% van je totale verbranding gedurende een dag.

  • NEAT: Non Excercise Activity Thermogenisis

Dit zijn al de calorieën die je extra verbrandt op een dag van bewegen, maar niet van sporten. Hierbij kan je denken aan wandelen, typen, het bewegen op je stoel, lopen naar de keuken, opstaan, rennen naar de bus etc. Dit is ongeveer 15% van je totale verbranding gedurende een dag.

  • EAT: Excercise Activity Thermogenisis

Dit zijn al de calorieën die jij verbrandt met sporten. Hardlopen, gewichtheffen, fietsen, tennissen, noem maar op. De hoeveelheid calorieën die je hiermee verbrandt, zijn een stuk lager dan je misschien zou verwachten. Sport je élke dag, dan zal dit alsnog maar 5% van je TDEE zijn.

  • TEF: Thermic Effect of Food

Dit is het thermische effect van voedsel, wat inhoudt dat sommige voedselbronnen lastiger te verteren zijn en hierdoor meer energie kosten. Een voorbeeld hiervan zijn eiwitten. Eiwitten kosten het lichaam meer energie om te verteren, dat is waarom er vaak aangeraden wordt om een eiwitrijk voedingspatroon te hanteren als je wil afvallen.

  • TDEE: Total Daily Energy Expenditure

Het totaal van wat je dagelijks verbrandt. Dit zijn alle bovenstaande categorieën bij elkaar.

Als je jouw TDEE weet, dan is het mogelijk om een stuk accurater je voeding en dagelijkse behoefte te berekenen. Hiermee is het een stuk gemakkelijker om af te vallen. Stel je TDEE is 2400 calorieën. Wanneer je hieronder gaat zitten, dan is het mogelijk om af te vallen. Zit je erboven? Dan kom je aan.

Hou er wel rekening mee dat de percentages hierboven niet 100% accuraat zijn en soms per dag verschillen. Dus ga je bijvoorbeeld 100 calorieën onder je TDEE zitten, dan bestaat er een kans dat er niet veel veranderd.

 

BMR: 70%

NEAT: 15%

EAT: 5%

TEF: 10%

TDEE 100%

 

Onze BMR kunnen wij eigenlijk niet veranderen, deze 70% staat dus aardig vast. Op de andere 30% hebben wij daarentegen enorm veel invloed. Doen we bijvoorbeeld helemaal niets, dan verliezen we al de potentie om 20% meer te verbranden en dat is een hoop. Stel jouw BMR is 2000 calorieën, dan kan dit al zo’n 400 tot 600 calorieën per dag schelen, wat voor de mensen die willen afvallen al een halve kilo per week kan schelen, puur door actief te bewegen en eiwitrijk te eten. Combineer dit met een negatieve energiebalans en je hebt je doelen binnen handbereik.

Toch een beetje hulp nodig met het bereiken van deze doelen? Bericht ons dan snel!