Zijn vetten de vijand?

Onverzadigde vetten

 

Zijn vetten per definitie vetmakers?

Word je dikker van het eten van alleen te veel vetten?

Het korte antwoord? Nee.

Het lange antwoord? Het ligt eraan.

Vetten zijn per definitie niet de boosdoener. Sterker nog, je hebt ze juist nodig voor het correct functioneren van jouw lichaam, want vetten zijn voornamelijk gewoon een brandstofbron voor het lichaam. Vetten zorgen ervoor dat jouw motor blijft draaien. Daarnaast heeft vet nog een aantal andere belangrijke functies in het lichaam die absoluut niet over het hoofd gezien mogen worden.

Functies van vet in het lichaam:
  • Onverzadigd vet eten helpt bij het verlagen van het LDL-cholesterol in je bloed. Bij een lagere hoeveelheid cholesterol in je lichaam neemt het risico op hart- en vaatziekten en gelijkwaardige gezondheidsklachten al een stuk af.
  • Vet bevat een hoop essentiële vetzuren voor het lichaam die je nergens anders vandaan kan krijgen.
  • Daarnaast zijn onverzadigde vetten een grote bron van vitamine E, en heeft omega-3 visolie een enorm groot effect op het verlagen van je cholesterol.
  • Het eten van te weinig vetten kan een negatief effect hebben op je hormoonhuishouding, wat weer een hoop andere problemen met zich meebrengt.
Keerzijde van het eten van vet

Er zit natuurlijk wel een keerzijde aan het eten van vetten, vooral aan het eten van verzadigde en transvetten.

Verzadigde vetten en transvetten hebben juist weer het effect dat zij het cholesterolgehalte verhogen in het bloed. Verder worden verzadigde vetten en transvetten ook gelinkt aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en hartproblemen. Daarnaast bevat vet 9 kilocalorieën per gram, dus het overmatig consumeren hiervan, kan wel voor gewichtstoename zorgen.

Probeer voor een optimale gezondheid en hormoonhuishouding dagelijks tussen de 0,8 en 1 gram vetten per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen. Voor iemand van 70 kilo betekent dit dus ongeveer tussen de 60 en 70 gram vet per dag. Probeer dit zoveel mogelijk binnen te krijgen via plantaardige bronnen zoals olijfolie, avocado, noten, vis en andere gezonde bronnen.

Conclusie: vetten zijn dus zeker niet de vijand, mits het bewust en met mate gegeten wordt.

Eet jij wel voldoende vet? Of kun je wel hulp gebruiken met jouw huidige voedingsstijl? Plan nu jouw vrijblijvende kennismaking en intakegesprek in!