Vijf fabels over sporten, voeding en beweging

De fitnessindustrie wordt tegenwoordig overstroomd door een stortvloed aan informatie. Informatie waarvan er bijna net zo veel fout als goed is. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Begrijpelijk.

Wat is nu juist goed om te doen en wat fout? In deze blog gaan we de vijf meest voorkomende fabels behandelen, om jou beter op weg te helpen met het bereiken van jouw doelen.

Fabel 1: Het is mogelijk om vetten om te zetten in spieren
Dit is hoogstwaarschijnlijk de grootste fabel die heerst in de fitnessindustrie. Vetten omzetten naar spieren, door middel van krachttraining, is helaas niet mogelijk. Dit heeft te maken met meerdere factoren, maar laten we het zo simpel mogelijk houden: vet is een brandstof, spierweefsel is dat niet.

Vetweefsel heeft daarnaast ook een geheel andere moleculaire structuur dan spierweefsel. Beiden totaal iets anders dus en het is dan ook niet mogelijk het ene om te zetten in het andere.

Wel zorgt een toename van spiermassa, door middel van krachttraining, ervoor dat er meer spierweefsel op het lichaam zit. Dit zorgt ervoor dat de calorieverbranding omhooggaat door middel van meer actief weefsel, wat er tevens voor zorgt dat het vetpercentage gemakkelijker daalt. Door de daling van vetmassa, en tegelijkertijd toename van spiermassa, is het niet raar dat deze mythe is ontstaan. Erg logisch, maar helaas niet accuraat.

Fabel 2: Cardio is de beste manier om vet te verbranden
Ook dit is een fabel in de fitnessindustrie. Cardio, oftewel conditietraining, is niet de beste manier om vet te verbranden. In essentie werkt iedere manier van vet verbranden vanuit hetzelfde principe: een negatieve energiebalans. Wanneer jij op een dag minder calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt, verbruikt jouw lichaam de opgeslagen brandstoffen als energiebron; de vetten dus. Dit zorgt ervoor dat jij afvalt. Wel is het zo dat cardio op een lagere intensiteit voor een langere periode veel calorieën verbrandt en zorgt voor een lagere impact op het lichaam, waardoor je het vaker en langer kan doen. Dit helpt dus zeker mee met het verbranden van vet.

Of je nu een negatieve energiebalans creëert door middel van minder eten, of juist door meer te bewegen; beiden werken goed en zullen ervoor zorgen dat je concrete stappen maakt richting jouw persoonlijke doel.

Fabel 3: Krachttraining maakt vrouwen minder vrouwelijk
Ook dit is een grote fabel: het is zeker niet zo dat je, als vrouw-zijnde, eruit gaat zien als de hulk of een bodybuiler na een paar weken krachttraining. Verre van zelfs. Vrouwen hebben over het algemeen een stuk minder testosteron in hun lichaam dan dat mannen hebben. Dit komt omdat vrouwen genetisch minder testosteron aanmaken en juist meer oestrogeen. Testosteron is het mannelijke hormoon dat zorgt voor een toename in spiermassa en kracht. Doordat vrouwen minder van dit hormoon hebben, bouwen zij dan ook minder snel spiermassa op. Dit zorgt ervoor dat vrouwen er dus juist niet uit gaan zien als de hulk, maar door middel van krachttraining juist een slank en atletisch postuur opbouwen. Daarnaast heeft krachttraining een positief effect op de versteviging van botten, pezen en banden. Dit helpt bijvoorbeeld mee om klachten als osteoporose te verminderen.

Kortom: krachttraining maakt je niet groot, het maakt je juist sterk. Zowel fysiek als mentaal word je er sterker van en het geeft je een zelfvertrouwen boost.

Fabel 4: Van het doen van veel buikspieroefeningen krijg je een sixpack
Dit is een fabel! Het is waar dat je een sterkere core krijgt van buikspieroefeningen, maar het doen van crunches gaat zeer zeker niet helpen bij het kweken van een sixpack! Lokaal vet verbranden is namelijk niet mogelijk. De enige manier om een sixpack zichtbaar te maken, is door je vetpercentage te verlagen. Dus: een negatieve energiebalans creëren, oftewel minder eten dan dat je verbruikt. Op een gegeven moment is je vetmassa laag genoeg en dit zorgt ervoor dat die sixpack zichtbaar wordt.

Wil je ervoor zorgen dat je sixpack zichtbaar wordt? Focus dan gewoon op het rustig verlagen van je vetpercentage en uiteindelijk worden je buikspieren zichtbaar!

Fabel 5: Eten na 8 uur ‘s avonds wordt opgeslagen als vet / “van ’s avonds eten word ik dik.”
Dit is niet waar. Het eten dat je laat op de avond consumeert wordt op precies dezelfde manier afgebroken in het lichaam als dat je ’s middags wat eet. Waar het uiteindelijk op neerkomt is de verhouding tussen het algehele calorieverbruik en het aantal calorieën wat je op een dag binnen krijgt. Stel je moet 2000 calorieën eten om af te vallen. Dan kan je dus prima om 9 uur ‘s avonds wat eten en nog steeds afvallen.

De mythe dat ’s avonds eten slecht voor je is, komt doordat je ‘s avonds laat vaak niet eet omdat je honger hebt, maar eerder omdat je lekkere trek hebt. ’s Avonds ga je ook eerder snacken. In deze snacks zitten vaak relatief weinig voedingsstoffen, maar wel veel calorieën, denk aan koekjes, chips etc. Het nadeel hiervan is dan ook dat je een vol gevoel krijgt door de suikers, maar dit gevoel maar van korte duur is. Je ervaart al snel daarna weer een hongergevoel.

Hoe komt het dan dat je ’s avonds meer eetneigingen hebt? Dit kan te maken hebben met het feit dat veel mensen nog steeds denken dat drie maaltijden per dag voldoende zijn. Aangezien het lichaam constant aan het werk is, vraagt het ook constant om energie. Het is dan ook een goed idee om iedere twee tot drie uur iets te eten om het motortje optimaal te laten draaien en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen gedurende de dag.

Ook is het lastiger om in drie maaltijden alle benodigde voedingsstoffen te krijgen die je nodig hebt op een dag. Ook dit zorgt ervoor dat het lichaam ’s avonds om meer voedingsstoffen vraagt.

Is het dus slecht om ’s avonds te eten? Nee. De calorieën tellen niet opeens zwaarder in de avond dan dat ze overdag doen. Wel is het verstandig om kritisch te blijven kijken naar wat je eet in de avond. Heb je in de avond trek? Pak dan bijvoorbeeld wat magere kwark in plaats van iets om te snacken.

Conclusie: maak het jezelf niet te lastig, focus je op de basis en laat je niet meetrekken in alle hypes en fabels. Vertrouw op je eigen intuïtie en wees niet bang om hulp te vragen! Focus op een negatieve energiebalans, gezonde voeding en voldoende beweging. Zo komen je doelen al een heel stuk dichterbij.

Succes!

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken om tussen alle fabels en hypes de feiten te vinden en jouw doelen te behalen? Stuur ons dan nu een berichtje en we nodigen je graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!