Trainen met een blessure

We krijgen in ons leven allemaal wel eens te maken met een verwonding. ‘Letsel’ is een brede term, het kan namelijk van alles zijn: van een overbelaste spier, tot een verwonding die alleen verholpen kan worden middels een operatie. Hoe ga je om met letsel en blessures?

Het menselijke lichaam is geweldig. We kunnen het lichaam tot een zeer hoge limiet uitdagen en als gevolg daarvan enorme voldoening ervaren in de sportschool. Er kunnen ongelofelijke lichaamsveranderingen en resultaten ontstaan, waarvan we nooit hadden verwacht dat het werkelijk zou kunnen zijn.

Dat wil niet zeggen dat het menselijke lichaam, in al haar perfectie, niet de juiste begeleiding en ondersteuning nodig heeft om jouw doelen en wensen te behalen. Indien dit niet gebeurt, is het mogelijk dat er blessures ontstaan en dus obstakels die het behalen van concrete doelen in de weg kunnen staan of kunnen vertragen.

Eén van de meest voorkomende fouten is om te snel te veel te willen doen. Dit zorgt ervoor dat we te snel te veel vragen van onze gewrichten, spieren, pezen, ligamenten etc.

Wat zijn dan de meest voorkomende trainingsblessures in de sportschool?

  • Spierverrekking
  • Schouderletsel (impingement syndroom, rotator cuff letsel etc.)
  • Knieblessure (tendinopathie)
  • Scheenbeenblessure
  • Polsblessure

Wanneer je met een blessure wordt geconfronteerd, is het belangrijk om vanaf het begin duidelijk te maken wat er precies aan de hand is. De belangrijkste aanbeveling is dan ook om (medische) hulp te zoeken van een expert; een (huis)arts of fysiotherapeut. Zij kunnen jou helpen met het achterhalen en begrijpen van de oorzaak van de blessure en je helpen zo snel mogelijk weer, op een gezonde en verantwoorde manier, aan het sporten te krijgen.

Een veelgemaakte fout die mensen maken als ze geblesseerd zijn, is om volledig te stoppen met sporten. In veel gevallen kan volledige rust het pijnniveau en andere symptomen juist verhogen. Het is daarom ook sterk aan te raden om te blijven trainen, ondanks de blessure. Kies er altijd voor om pijnvrije oefeningen te doen, stop wanneer je pijn ervaart en doe dit altijd onder begeleiding van een expert.

Ben je aan het herstellen van een blessure? Dan is het juist aan te raden om te (blijven) trainen. Dit is goed voor de cardiovasculaire gezondheid en versterkt daarnaast ook het metabolisme. Het is belangrijk om te begrijpen welke oefeningen je juist moet vermijden en welke juist goed zijn voor het herstel. Doe dit altijd met de steun van een expert. Samen met een expert is het mogelijk om een training te creëren waarbij je jouw lichaam nog steeds kunt uitdagen en specifieke spieren kunt trainen.

Kamp je met een blessure? Dan is de boodschap om spoedig en op de juiste manier te handelen, hulp te vragen aan experts en om te proberen de juiste training op te bouwen. Maar bovenal: laat de blessure jou niet overnemen en je ervan weerhouden om jouw trainingsdoelen te bereiken.