Wees streng, maar niet te hard voor jezelf

Wees streng, maar niet te hard voor jezelf.

Misschien herken je dit zelf ook wel? Je hebt een bepaald doel voor ogen: bijvoorbeeld tien kilo afvallen. Je gaat halsoverkop aan de slag met het gestelde doel. Je hebt de smaak goed te pakken; jouw voedingspatroon is compleet omgegooid, je bent lekker begonnen met hardlopen én je hebt zelfs de alcohol afgezworen.

Dit gaat goed voor één, twee, drie en zelfs vier weken. Alles gaat zoals het hoort te gaan: je merkt dat de resultaten beginnen te komen, je energie gaat omhoog, je kracht ontwikkelt zich en je gewicht gaat omlaag.

En dan komt het lastige moment: dit weekend staat er een feestje op de planning. Je gaat er heen, maar laat jezelf een beetje gaan. Je drinkt er een aantal biertjes, geniet van een stuk taart en wat borrelhapjes. Voldoende om ervoor te zorgen dat je de volgende dag opeens weer een kilo zwaarder bent.

Terneergeslagen stap je van de weegschaal af. Je denkt: “waar heb ik het nu allemaal voor gedaan?” en begint weer met eten.

Kortom, nog geen maand nadat je begonnen bent met het werken aan je doelstelling, ben je er al mee gestopt, vanwege een flinke tegenslag.

 

Laat jou dit niet overkomen

Tegenslagen horen er uiteraard bij. Het is de normaalste zaak van de wereld dat je, vroeg of laat, ergens tegenaan loopt. Dit overkomt iedereen wel eens tijdens het nastreven van zijn of haar doelen. Laat dit je niet uit het veld slaan, maar focus je op het herpakken van jouw doelen en blijf eraan werken!

Heb je een tegenslag gehad? Of heb je je laten gaan met eten en drinken? Houd dan het volgende in je achterhoofd: één slechte dag, met ongezond eten en drinken, verpest jouw doelen niet. Focus je op het doorgaan en werk rustig door. Tijd om de draad weer op te pakken. Zorg er ook voor dat je niet te streng bent voor jezelf, maar gun jezelf een drankje of hapje naar keuze.

Balans is alles!