Last van rugklachten?

Last van rugklachten?

Pijn aan de (lage) rug is de meeste voorkomende klacht. De wervelkolom is een belangrijk deel van het lichaam in elke houding en bij elke beweging. Door de specifieke ‘’dubbele S’’ vorm en de grote sterke spieren rondom de rug, maar ook de kleinere diepe spieren, is de wervelkolom goed in stabiliseren, krachten opvangen ÉN bewegen. Klachten aan de rug zijn dan ook erg vervelend en kunnen erg beperkend zijn.

Je kan de wervelkolom zien als een basis voor het hele lichaam. Spieren rondom de onderrug noemen we dan ook vaak de ‘’core’’ spieren. Zonder een stabiele wervelkolom ben je niet goed in staat een bal te gooien of te schieten, of zelfs maar rechtop te zitten!

Het aanpakken van rugklachten beperkt zich dan ook niet alleen tot de rug zelf. Problemen met de heupen, knieën en voeten dragen vaak bij aan rugklachten. Daarom bekijken we altijd het hele lichaam tijdens ons onderzoek.

Ook ons gedrag  en onze omgeving is een belangrijke factor bij rugklachten. Wij zitten tegenwoordig bijvoorbeeld veel meer, acht uur per dag achter een laptop werken is geen uitzondering. Bij werkgerelateerde rugklachten is de werkopstelling heel belangrijk. Staan het bureau en het beeldscherm op de goede hoogte? Lopen we regelmatig een stukje tussendoor? Wat voor schoenen dragen we? En wat voor sport wordt er beoefend, hoe vaak, en hoe lang? Dit en nog veel meer aspecten zijn belang voor het ontstaan, én het oplossen van klachten. Daarom is het heel belangrijk dat wij een compleet beeld krijgen van de klachten en het dagelijks leven van onze cliënten.

De rug is dus enorm belangrijk, en heeft met alle aspecten  van onze dagelijks leven te maken. Rugklachten kunnen zich ook voordoen op talloze verschillende manieren. De meeste rugklachten zijn goed op te lossen met fysiotherapie. Met advies, begeleiding voor het dagelijks leven, het verbeteren van bewegen van gewrichten, het trainen en ontspannen van de juiste spieren zijn de belangrijkste onderdelen van de fysiotherapie. Graag helpen wij u om uw klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen en het liefst ook nooit meer terug te krijgen.