Krachttraining voor topsportprestaties

Krachttraining voor topsportprestaties

Waarom is krachttraining nou zo belangrijk voor topprestaties? Wat heeft het voor positief effect ten opzichte van conditietraining en waarom zal jij als sporter altijd een voordeel hebben ten opzichte van je mede-atleten?

Iedere sporter heeft baat bij krachttraining, ongeacht of het nu voor hardlopen, voetbal of wielrennen is. Belangrijk is wel om hier het onderscheid te maken tussen reguliere krachttraining en sportspecifieke krachttraining. Een sportspecifieke aanpak is deze vorm van krachttraining zowel geschikt voor de topsporter als de amateursporter. Iedere sport en sporter is natuurlijk anders. Daarom blijft het belangrijk om met iedere sporter te kijken naar de diverse doelstellingen en op basis daarvan een trainingsplan op te stellen. Op die manier zullen de prestaties worden geoptimaliseerd en de kans op blessures juist geminimaliseerd.

Maar word ik van krachttraining niet juist zwaarder en daarmee trager?
Krachttraining wordt helaas maar al te vaak in hetzelfde hokje geplaatst als bodybuilding en powerlifting. Het idee dat daarmee gepaard gaat is dat van een groter, zwaarder en ook trager lichaam. Niets is minder waar!

Zoals je bij bodybuilding je juist focust op de specifieke spiergroep om die te laten groeien, creëer je met sportspecifieke krachttraining juist het vermogen om het gehele lichaam te verstevigen en het prestatievermogen te verhogen zoals:

  • Een toename van snelheid en explosiviteit (enorm belangrijk bij bijvoorbeeld fietsen, voetbal, schaatsen, sprinten)
  • Verhoging van de stabiliteit en krachtuithoudingsvermogen (stabieler bewegen en je sport veel langer kunnen volhouden op hoge snelheid)
  • Verhoging van coördinatie, evenwicht en reactievermogen
  • Betere blessurepreventie en sneller herstel

Gaat een gespierd lichaam ook niet ten koste van mijn techniek?
Door de enorme verbeteringen in prestaties de afgelopen jaren en de onderzoeken die hiernaar gedaan zijn, komt naar voren dat de prestatietoename ligt aan de kracht, snelheid, explosiviteit en wendbaarheid van de atleet. Een gespierd lichaam heeft dus geen negatief effect op jouw sportprestaties en techniek, dit is achterhaald.

Dit geldt met name voor sporten met een explosief element, zoals bijvoorbeeld zwemmen, sprinten, wielrennen en schaatsen. Maar dit geldt ook voor sporten waar sprongkracht van belang is, zoals bij atletiek en basketbal. Dit alles staat in directe relatie met de totale lichaamskracht. Met andere woorden: een sporter die sterker en krachtiger is in verhouding met zijn gewicht, kan hoger springen, sneller sprinten of meer bewegen!

Met krachttraining vergroot je het vermogen van jouw spieren om krachtiger samen te trekken, waardoor er krachtigere bewegingen gemaakt kunnen worden. Enorm belangrijk natuurlijk bij zowel sprint- als duursport.

Ook wordt hiermee de belastbaarheid van de spieren, pezen, botten en gewrichten verhoogd, waardoor de kans op blessures aanzienlijk afneemt. Mocht er toch een blessure ontstaan, geneest deze ook sneller.

Wil jij de volgende stap maken met jouw prestaties en écht naar een hoger niveau gaan werken?

Bericht ons dan nu!