Spaarstand

spaarstand

Kent je lichaam een spaarstand?

Val je naar een paar weken lijnen ineens niet meer af?

Hoe zit dat?

Aan het begin vliegen de kilo’s eraf, maar na een tijdje blijf je steken op hetzelfde gewicht. Hoe komt dat?

Onderzoek heeft aangetoond dat bij een drastisch dieet het lichaam uit zichzelf minder calorieën gaat verbranden. Dit doet je lichaam om verhongering tegen te gaan en energie op te sparen voor de organen die het nodig hebben.

Maar de spaarstand, waarbij je ineens helemaal niet meer afvalt, is onzin! Zolang jij meer calorieën verbrandt dan er binnenkomen, zul je afvallen.

Maar waarom lijkt het dan na een tijdje ineens te stoppen?

Dit komt simpelweg door de aanpassing in de caloriebehoefte van je lichaam. Toen je nog 130 kg woog had je lichaam veel meer calorieën nodig, dan het gewicht wat je nu hebt bereikt. Wanneer je echter nog hetzelfde aantal calorieën binnenkrijgt als aan het begin van je dieet is je calorie-inname dus ondertussen gelijk geworden aan de verbranding. Daardoor val je dus (bijna) niet meer af.

Hoe zorg ik er dan voor dat ik wel nog afval?

Wat je zult moeten doen is of het aantal calorieën verlagen of de verbranding verhogen. Een combinatie van de twee werkt het gemakkelijkste. Net even elke dag een stukje langer wandelen en net iets minder eten.

Door verantwoord af te vallen en regelmatig je voedingspatroon en bewegingsschema aan te passen, kun je gezond blijven afvallen.

 

 

Bron: Orangefit, Gaat je lichaam in ‘spaarstand’ als je te lang dieet?